středa 18. května 2016

Recenze: Stmívání | Grafický román

Stmívání: Grafický román II  (Twilight: The Graphic Novel, #2)Stmívání -  Grafický román 1. díl (Twilight: The Graphic Novel, #1)Počet stran: 224, 232
Série: Stmívání, 1
Překlad: Marta Kadlecová
Nakladatelství: Egmont, 2010 a 2012
Originální název: Twilight: The Graphic Novel
Hodnocení Goodreads: 3.70 (z 35 161 hodnocení)
Anotace:
Isabella Swanová se přestěhuje do pochmurného městečka Forks, kde se seznámí s tajemným, přitažlivým Edwardem Cullenem a její život se obrátí vzhůru nohama. Se svou alabastrovou pletí, zlatýma očima, nádherným hlasem a podivuhodnými schopnostmi je Edward Cullen neodolatelný, ale i nevyzpytatelný. Až doposud se mu dařilo tajit, kým doopravdy je, jenže Bella je rozhodnutá jeho temné tajemství odhalit...
  První komiksové ztvárnění Stmívání se stalo bestsellerem na žebříčku New York Times a překonalo rekord debutujících grafických románů. Teď se Stephenie Meyerová a Young Kim vracejí, aby dokončily tuto ilustrovanou interpretaci románu, který odstartoval mezinárodní fenomén.

Sérii - nebo spíše ságu - Stmívání zajisté představovat nemusím. Je to jeden z těch bestsellerů, co se pořád drží, ať už kvůli kladným, nebo záporným ohlasům. Já kdysi Twilight taky žrala a i když to teď mám úplně jinak, do komiksu se mi zachtělo.


Isabella Swan se stěhuje do Forks ke svému otci, kde narazí na velice zvláštní rodinku Cullenových. Posléze zjišťuje, co za tajemství je obklopuje, a sama se rozhodne stát se jejich součástí. Jestli to je dobře, to nikdo neví.
Jak jsem tedy už zmínila, byly doby, kdy jsem Twilight milovala. Tuším, že mi bylo jedenáct, dvanáct, všechny holky jsme do toho byly úplně paf a šly do kina na oba Rozbřesky. Jo, když se na to ale dívám zpětně, nelíbí se mi to. Tak nějak asi vůbec. Ale ani to mi nezabránilo přečíst si komiks. Chtěla jsem to ještě v té době, kdy jsem měla Stmívání ráda, nějak se k tomu nedostalo a nehodlala jsem to zasklít.

Bella je zkrátka pořád stejná... a kdybych nečetla knížku, asi bych ji nesnášela ještě víc. Ať jí nekřivdím, od jedničky se to zlepšovalo. Tuším, že třetí díl byl nejlepší, co se Bellina chování týče...
A náš okouzlující a třpytivý Edward si mě tu překvapivě získal víc než v knížce. Konečně jsem v něm taky viděla někoho jiného než Pattisona :D a když tam Jacob nebyl tolikrát, dokonce jsem ho měla i ráda. Surprise.
Jinak z Cullenů mě nejvíc mrzel Emmett, že nedostal vůbec žádný prostor, promluvil asi dvakrát nebo třikrát, ale Alice je prostě Alice a to se nezmění, pořád ji mám ráda.

Kresby Young Kim jsou fascinující. Trošku mě jen mrzí, že si jsou všechny postavy neskutečně podobné a kolikrát tam není nějaký rozdílný rys, ale jinak to je prostě perfektní. Veškeré výrazy, vlnění vlasů ve větru - a ta citoslovce, to v komiksech zkrátka miluju :D A jak jsem už uvedla, Edward tu vypadal vážně k světu. (Když už jsme u toho, mně osobně se nejvíc líbil nakreslený Jasper, ten se vážně povedl.) Takže klobouk dolů, fakt.


Jestli máte rádi Stmívání, rozhodně to nevynechejte. A pokud jste jako já a už to tolik nežerete, ale ani vám to nevadí, klidně po komiksu sáhněte taky. Vážně to všechny ty malůvky vystihují a zvlášť ty scény, kdy jsou určité části vybarvené, to tomu dodá pořádné grády :)
Jinak, pusťte si (třeba ke čtení) The Numb od Linkin Park. Sice to nejspíš nemá s Twilightem nic společného, ale zrovna to taky poslouchám a je to super. :)

Strhl vás Twilight s sebou? Nebo jste se mu úspěšně vyhnuli? :) 

2 komentáře:

  1. Vypadá to fakt zajímavě ;). Kdyby se mi to dostalo do ruky tak si Stmívání v grafické podobě asi přečtu, ale jinak mi docela stačí knížky v normální verzi :D .
    Super recenze ;)
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/2016/05/vsude-kolem-cerny-les-soutez-s.html ← SOUTĚŽ ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli se ti Twilight líbil, určitě bych šla i do komiksu :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥